Шестима зам.-кметове и главен архитект попълват екипа на Община Пловдив

Кметът Здравко Димитров започва своя мандат с шестима заместници, които той представи официално на пресконференция в Общината днес. Това са Илия Кирчев (общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците), Невена Балчева (общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции), Тодор Чонов (транспорт), Йордан Ставрев (Обществен ред), Стефан Стоянов (образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество), Георги Титюков (спорт, младежки дейности и социална политика). Стефан Стоянов поема и ресор култура.

Секретар на Общината остава Ангелина Топчиева, а главен архитект е Димитър Ахрянов.  

“Успях да привлека изключителни професионалисти, при това готови да работят с всички сили като съмишленици в името на Пловдив. Убеден съм, че с хората от екипа ми ще отговорим по най-добрия начин на всички предизвикателства пред развиващия се град и ще създадем администрация, която да работи в услуга на гражданите.

„Моят апел към тях е – нека проблемът на всеки пловдивчанин, стигнал до вас, да бъде и ваш проблем. Само така хората ще ни имат доверие. Ще разберат, че насреща наистина имат честни хора, готови да им служат, а не да властват”, каза още Здравко Димитров.  

Кой кой е в екипа

Илия Кирчев е банкер и финансист с огромен опит. Като заместник-кмет в екипа на Здравко Димитров поема ключовия ресор „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците“

Илия Кирчев е роден в Пловдив на 26 януари 1970 г. Женен с две деца.

Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, по – късно взима магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет, Филиал Пловдив. В момента приключва Магистратура по финанси, банково дело и недвижими имоти в SDA Bocconi & AUBG.

Цялата му кариера е свързана с банковия сектор. Започва като валутен дилър в „Агробизнесбанк“, година по-късно заема позицията главен икономист във финансова къща „Популярна каса 95“АД, а после зам.-директор по финансовите въпроси в завода за целулоза и хартия „Целхарт“ в Стамболийски. В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки „Алианц банк“, „Ейч Ви Би Банк Биохим“ АД, „Юробанк И Еф Джи България“ АД (Пощенска банка) и „Първа инвестиционна банка“. През октомври месец 2014 г. става асистент във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие. Оттогава до момента е управляващ партньор в  консултантска компания „Регатон“ ЕООД.

Архитект Невена Балчева е зам.-кмет на Пловдив с ресор Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции. 

Тя е специалист с огромен опит в градоустройството, който може да отговори на предизвикателствата на развиващия се Пловдив и произтичащите от това проблеми с презастрояването, липсата на места за паркиране, зелени площи и така нататък, както и при въвеждането на новия Общ устройствен план. 

Родена във Велинград, но е израснала в Пловдив, където е завършила Английската гимназия, преди да поеме към София, където завършва архитектура в УАСГ.

От 1979 година до момента се занимава с градско плниране като проектант. Има и богат административен опит. Била е главен архитект на район „Тракия“, два пъти директор на дирекция “Устройство и  планиране” към Община Пловдив в периодите 2000-2007 и 2012-2016. 

В Общината идва от частния сектор, където като проектант на свободна практика е автор на Общите устройствени планове на редица български градове. Работила е по застроителните планове на няколко пловдивски квартала. Има и международен опит в проектирането на 3 жилищни комплекса в град Аден, Иемен.

Арх. Димитър Ахрянов е роден и израсъл в Пловдив.  Завършва ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив през 2000 г. Придобива магистърска степен по Архитектура в УАСГ – София през 2006 г. В момента специализира „Опазване на недвижимото културно  наследство“ към Екол де Шайо, Франция. Натрупал е значителен опит в областта на обществената, жилищната и църковна архитектура. 

Работи като Главен архитект на район „Южен“ – община Пловдив от 2011 до 2013 г. От 2014 г. до момента заема длъжността Главен архитект на Община Карлово. 

През 2017 г. арх. Димитър Ахрянов беше нaй-млaдият oт тpимaтa пpeтeндeнти в конкурса за главен архитект на Пловдив, обявен от общината, заедно с арх. Илко Николов и арх. Хубена Салджиева. Тогава арх. Ахрянов заяви, чe Πлoвдив ce нyждae oт пoдoбpявaнe нa cpeдaтa зa живoт и инвecтиции, и щe paбoти зa пpeвpъщaнeтo мy в жизнeн, ycтoйчив, здpaвocлoвeн и бeзoпaceн гpaд. 

Женен, с едно дете.

Георги Титюков е роден на 10 октомври 1975 г. в Пловдив. Завършил Строителен техникум в Пловдив и е магистър по „Макроикономика“ от ПУ „Паисий Хилендарски“.

С изключително голям административен опит – зам.-кмет на Община Пловдив, кмет и зам.-кмет на район „Централен“.

През изтеклия мандат ресорите му бяха „Спорт, младежки дейности и социална политика“. В момента Община Пловдив е общината с най-добре развита социална мрежа в България. На социално уязвими граждани се предлагат 56 услуги, а още 11 са в процес на изграждане. Няма социална услуга, която да е разписана в българското социално законодателство и да не се доставя в Пловдив.

Успя да реализира редица успешни домакинства на Европейски и Световни първенства използвайки наличната инфраструктура – Гребния канал, Панаирните палати, зала Колодрума. Спортните клубове в Пловдив получават внимание, финансова и логистична подкрепа.

В сферата на младежките дейности успя да изгради най-модерния в България Младежки център с безвъзмездна помощ от ФМ на ЕИП. Община Пловдив е единствената, която има конкурс „Най-добър млад предприемач“, а също и програма „Пловдив за младите“.

Женен с три деца – едно момче и две момичета близначки.

Стефан Стоянов е роден през 1982 г. Завършил е българска филология в Софийския университет. Работил е като журналист и редактор. Владее английски и немски език.

Има административен опит като зам.-кмет в сектор „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” във втория кметски мандат на Иван Тотев. 

Негова е заслугата за пилотното въвеждане на Монтесори педагогиката в общинските детски градини. През миналата година пловдивско училище стана и първото в страната общинско учебно заведение с Монтесори паралелка първокласници – СУ „Св. св. Кирил и Методий”, като тази година се присъедини и ОУ „Екзарх Антим I”, а се подготвя включване в системата и на още две училища. Тази есен стартира по системата обучение и в първата детска ясла – „100 усмивки”. Към момента по Монтесори се обучават над 900 деца в Пловдив, като продължава подготовката на педагози и разширяването на мрежата.

Застъпник на новите технологии в образованието – в последните 4 г. води последователна политика за дигитализация, въвеждане на облачните технологии в клас и повишаване на уменията на педагозите за работа с тях.

По време на предишния му мандат бе направена и сериозна крачка за сближаване на гимназиалното обучение и бизнеса – със създаване на Образователно-индустриален борд, поредица проучвания и инициативи за ранно кариерно ориентиране на деца от прогимназията, както и в подкрепа на дуалната форма на обучение в професионалните училища.

Семеен, с дъщеря на  6 г.

Йордан Ставрев е заместник-кмет с ресор “Обществен ред и сигурност”. Поема поста през юни 2019 г. 

Човек от кариерата, изключително опитен, истински професионалист. Завършил е полицейското училище в Пазарджик , после Академията на МВР, следват няколко специализации в Унгария и Италия.

Започнал е в системата на МВР като редови полицай още от младеж. Стига до началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Областната дирекция на МВР-Пловдив, после оглавява РПУ Раковски и отново в Пловдив като началник сектор „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“.  Бил е ръководител на група „Наркотици и криминален контингент“ в пловдивската дирекция.

Тодор Чонов е заместник-кмет по транспорта. Магистър по право, специализирал в Академията на МВР.

През 2008 завършва академия на FBI (Federal Bureau of Investigation) & ILEAs (International Law Enforcelemt Academies).

Директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив от 2009 до 2013 година, преди това е началник сектор в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Започнал е работа в системата на МВР още през 1987 година като по-голяма част от кариерата му е свързана с ГДБОП.