Младежите харесват идеите на Ян Геел и искат Плодив да стане отново град за хората, а не за автомобилите 

Здравко Димитров ще работи активно с бъдещия Алианс на младите и успелите. Това стана ясно по време на вчерашната среща на кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив с представители на младежите от различни гилдии. В нея взеха участие и шестимата негови съпартийци кандидати за районни кметове Костадин Димитров („Тракия“), Георги Стаменов(„Централен“), Иван Стоянов („Източен“), Димитър Колев(„Западен“), Стоян Алексиев („Северен“) и Костадин Язов(„Южен“), както и кандидати за общински съветници. 

Младежкият алианс ще дава предложения и решения по важните за града проблеми. В него ще вземат участие представители на младежките неправителствени организации и гилдиите. Той ще бъде създаден след встъпването в длъжност на новия кмет. Идеята беше предложена от Мирослав Тенев и приета от всички участниците в срещата. 

„Младите са креативни, от тях идват страхотни идеи и с удоволствие бих работил по всички теми на града“, заяви Здравко Димитров. Той обясни, че ще привлича експертиза също от професионалните и творческите гилдии, с които вече е имал срещи. 

Младите поставиха пред бъдещия градоначалник и неговия екип много от проблемите, които затрудняват целия град – трафика, неефективния градски транспорт, мръсния въздух, лошото качество на водата.  

Беше коментирана и темата за възраждането на масовия спорт, както и реконструкцията на стадион „Пловдив“. Тя бе поставена от треньора на детско-юношеската школа на ФК „Локомотив” (Пловдив) Димитър Палазов. 

„Напълно съм съгласен, защото спортът възпитава и създава лидери. Но като начало трябва да възродим ученическите първенства и турнири, защото само така можем да стигнем и до високото спортно майсторство“, бе категоричен Димитров.  

Във връзка с бурното индустриално развитие на Пловдив и все по-големите проблеми с трафика, един от младите участници предложи Пловдив да се възползва от опита на датския архитект и урбанист Ян Геел, който вярва, че съвременните градове могат да станат по-добро място за живеене чрез няколко прости и конкретни мерки. Основните от тях са премахване на автомобилите, където е възможно, окуражаване на хората да ходят пеш и да карат колелета чрез създаване на повече пешеходни пространства и на удобна веломрежа, създаване на привлекателна публична градска среда с повече зелени площи и паркове, както и места за общуване. 

„Ян Геел е едно от водещите имена в градското планиране и създаването на качествени зелени публични пространства. Запознат съм с неговите концепции и ще помислим как да направим така, че да се възползваме от опита му в големите градове и световните столици“, коментира Здравко Димитров. 

Интересна идея дойде от Павел Яначков, като той даде и конкретно предложение – части от бул. „Марица“ всеки уикенд за един ден през цяло лято да се затварят и да се превръщат в пешеходна зона, като съответно продължи облагородяването на пространствата около реката. 

Любомир Чакъров представи гражданската инициатива за създаване на специални площадки за кучета. Нейната цел е опазване здравето и живота на деца и домашни любимци в града под тепетата. Тя е провокирана от случаи на разхвърляна отрова и отровени домашни любимци в непосредствена близост до детски площадки и паркове в различни райони на Пловдив. Едно от местата, посочено от инициаторите, е паркът до Стоматологичния факултет под Мледежкия хълм. Георги Стаменов обаче обясни, че на мястото вече е предвидено изграждане на мемориал на загиналите във войните за Освобождението на България. Той обеща да се търси друго подходящо място, за да не се създава напрежение в различните групи.