Здравко Димитров

Аз съм кандидатът на промяната, не на статуквото, ще бъда диалогичен кмет, който не управлява на инат, а чува хората. Пловдив – Столица на културата и занапред.

– Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив?

– Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще подобрим работата на общината, ще я приближим до гражданите. Имам ясни идеи  какво трябва да се направи в инфраструктурата, както и в сферата на културата.

В политически план е важно да бъде продължена традицията на модерно дясноцентристко управление на Пловдив. За мен е важно, че имам доверието на местните структури на ГЕРБ и на дясноцентристките избиратели. Вътре в ГЕРБ всички районни организации издигнаха кандидатурата ми. Получих подкрепата на изпълнителната комисия на партията и на лидера г-н Бойко Борисов, за което благодаря.

– Как спечелихте доверието на премиера Бойко Борисов?

– С много работа. Доверието на министър-председателя винаги значи много. То идва и заради подкрепата, която ми дават пловдивчани. Бях лидер на областната организация на ГЕРБ, тогава тя беше широко отворена и работехме здраво. Благодаря на хората, че не са ме забравили, че виждат как работя. Това ми дава сили да вървя напред. Традицията показва, че винаги когато кметът на Пловдив и премиерът са от един отбор, градът дръпва силно напред. Подкрепата на правителството дава големи шансове да реализираме добри идеи за развитието на Пловдив. Тук ще кажа, че градът получаваше такава през последните години, защото въпреки всички справедливи критики на гражданите към екипа в общината в Пловдив беше свършена много работа и резултатите се виждат!

–  Преди четири години бяхте кандидат-кмет на местна коалиция, подкрепен от Реформаторския блок.  Днес сте кандидат  на ГЕРБ. Как хората да си обяснят това?

– В политиката най-важната лоялност е към избирателите. Както и да имаш позиция и принципи. Преди 4 години виждах неща, с които не съм съгласен. В такъв случай не си мълча и ги казвам. ГЕРБ е моето семейство, но като във всяко семейство и в партията има различия и противоречия. Важното е в конфликтите да подхождаме с уважение един към друг, да намираме решение и да продължим напред. За колко хора се сещате, които са излезли като кандидати срещу партията си, без да казват лоши неща, без да влизат в лични нападки? Аз направих това! Видял съм хубавите страни, успехите, постигнати в управлението на Пловдив, виждал съм и грешки и съм ги казвал. Винаги съм бил честен и открит: и в ГЕРБ, и с колегите от бившия Реформаторски блок, и с пловдивчани! Затова сега съм кандидат за кмет.

– С какво ще се различава вашето управление от това на Иван Тотев?

– На първо място по това, че сме различни хора. Аз съм кандидат на промяната, не на статуквото. В същото време ще бъда кмет на приемствеността и развитието. През изминалите години беше свършена много работа и Пловдив изглежда много добре. В същото време има напрежение в отношенията между гражданите и общината. Пловдивчани искат да чувстват подкрепата и уважението на кмета и на общинската администрация. В мое лице те ще имат достъпен кмет, който ги уважава и винаги има време да изслуша мнението им.

Оттук нататък, когато става въпрос за развитието на Пловдив, има само една важна политическа позиция – да търсим максимално съгласие в Общинския съвет. Това съгласие трябва задължително да получи одобрението на пловдивчани. Един кмет и едно управление са добри, ако имат широка подкрепа. Не може да се управлява срещу волята на хората.

– Какви са отношенията Ви с бившия кмет Славчо Атанасов, който изглежда като основен Ваш опонент?

– Едно от силните ми качества е, че не отварям лични конфликти. В момента Славчо Атанасов е депутат от НФСБ. Ако реши да остане в Общинския съвет след местните избори, ще работя с него. Хората помнят, че Славчо беше избран като кмет с подкрепата на ГЕРБ през 2007 г. Но тогава той направи една непростима политическа грешка. Обърна се срещу хората, които му гласуваха доверие. Затова мандатът му не беше успешен и затова загуби. Уважавам го в личен план, но той е кандидат на статуквото. Кандидатурата му е опит за личен реванш. Това е непродуктивно! Пловдив няма нужда от кмет, който търси реванш за миналите си неуспехи. За града ни е важно да има кмет, който да дърпа колата напред, не назад!

– Кои са грешките на досегашния екип в Община Пловдив, които не бива да се повтарят?

– Едноличните решения. Никога няма да го направя. Първо експертите ще подготвят варианти. После обществото трябва да ги види, трябва да има обсъждания и обществена подкрепа. Аз се вслушвам в експертите и като цяло в мненията на хората. Никога не съм действал на инат. Човек греши най-лесно, когато си повярва прекалено и не слуша другите. Мен не ме уморяват срещите с хората. Ако някой има належащ проблем, той става и мой. Не го отлагам. Решавам го възможно най-бързо.

– Имате ли вече екип, с който да управлявате успешно?

– Разбира се. Познавам много доказани експерти в различните области. Обещах, че ще чувам мнението на пловдивчани, и затова е важно да видим какви идеи ще имат колегите от други формации при сформирането на управлението на града. Искам повече хора да участват в управлението с мненията си в подготовката на експертните и политически решения. Най-важното е да съберем най-добрия възможен екип от професионалисти. Не очаквайте от мен да разбирам от всичко. Работата на кмета е да чува позициите на гражданите, на бизнеса и на експертите. Ще провеждаме дискусии по всички важни за Пловдив въпроси. Важно е винаги да усещаме пулса на Пловдив. Обмислям провеждането на обществени консултации, допитвания, близки до референдумите, ако пловдивчани одобрят идеята. Пловдив трябва да има кмет, който е склонен да слуша и отстъпва от част от вижданията си, ако гражданите не ги одобряват. Кметът на Пловдив не е феодал, силата му идва от подкрепата на пловдивчани. Предлагам и постоянна приемна на кмета, където екип от професионалисти ще приема всички сигнали и предложения. Хората ще имат и онлайн връзка с екипа и кмета си. Ще работим по всеки проблем и ще го решаваме.

– Европейската столица на културата е към края си. Мнозина твърдят, че тя е провал, други казват, че е успех. Какво е вашето виждане?

 –  Аз гледам напред. Така съм се научил от спорта. Ако победиш, гледаш към следващия мач, към следващото предизвикателство. Ако си загубил, събираме се, обсъждаме какви са били грешките и какво трябва да се оправи, стягаме се, за да успеем следващия път. Гледам на европейската столица на културата като начало, което показа Пловдив на много хора в Европа и по света. От тази позиция годината е успех! Положени са усилия. Провал ще бъде, ако оставим 2019-а като кръпка в развитието на града, ако не продължим да следваме посоката. Моята цел е в следващите 4 години Пловдив да произвежда културен продукт – градът да стане един от центровете на изкуствата в Европа. Искам подкрепата на пловдивчани за това!

 – Пловдив е начело в класациите за мръсен въздух в Европа. Имате ли план за справяне с проблема?

 –  Трябва да убедим хората да спрат да използват въглища и дърва за отопление през зимата. Трябва да подобрим градския транспорт и трафика. Ще проверим каква част от замърсяването идва от индустрията и какви са решенията. Залесяването също е начинът на подобряването на въздуха. Миенето на улиците, за да не се събира прах, е друг приоритет.

–  Как би могъл да се отпуши трафикът в Пловдив и да се намалят задръстванията?

– Детайлите са работа на специалистите, а решенията ще дойдат след експертен анализ. Ще видим как да се регулират по-добре светофарите, проектът за зелена вълна чака от 30 години. Левият завой на важни кръстовища е прекалено голям като времетраене, създава огромни опашки. Ще проверим дали е възможно инфраструктурно решение, с което да избегнем прелеза на Пещерско шосе. Тук много ще ни помогне и проектът за модернизация на жп възел Пловдив. По него вече е избран изпълнител и работата скоро ще започне. Този проект е много важен, защото без да се натоварва много общинският бюджет, ще се направят неща, които Пловдив чака от десетилетия – пробивът по Централна гара с бърза връзка между центъра и район „Южен“ и премахване на прелезите по бул. „Копривщица“.

 Където може, кръстовищата ще станат на две нива. Например до Водната палата, до Сточна гара, до Аграрния университет. Това ще облекчи трафика. За тези неща и за много други на първо място ще чуем, запишем и анализираме идеите на пловдивчани.

– Как ще се реши проблемът с паркирането?

– Това е изключително сериозен проблем, който засяга почти всяко семейство и ще се задълбочава. Градът се развива и расте, все повече хора искат да живеят тук и идват с колите си. Всяка година в КАТ Пловдив се регистрират близо 6000 нови автомобила, а бракуваните са едва 1000. Това означава, че ежегодно на улиците излизат още 5000 нови коли, без да броим приходящите, които влизат в града всеки ден. Първото, което ще направим, е да спрем практиката да се строят жилищни сгради без осигурени гаражи и паркоместа. Ще продължим да развиваме и идеята за изграждане на паркинги до блоковете. Проблемът тук е, че с абонамент срещу заплащане през деня хората си вдигат скобите и местата стоят празни, а тези, които идват по работа в съответните райони, няма къде да паркират.

Предвиждаме и изграждането на 2 буферни паркинга около центъра, както и няколко многоетажни паркинга. Отворен съм за всички добре идеи, но решенията ще вземем само след широко обществено обсъждане и допитвания до гражданите.

– Какви са вашите виждания за ремонтите и подобряването на инфраструктурата?

 – Ще спомена само част от тях – не търпи отлагане удвояването на Околовръстното шосе и завършването на ринга с връзка от караулката на Асеновградско шосе до Скобелева майка. Така трафикът ще бъде изведен от Пловдив. Друг важен проект, който незабавно ще реализирам, е да свържем двата района – “Западен” и “Южен”, с транспортния възел “Модър – Царевец”. Приоритет е вторият етап от новия бул. „Северен“ с връзката до Карловско шосе. Така колите от „Тракия“ и район „Източен“ ще излизат бързо към магистрала „Тракия“, без да влизат в центъра.  Това е в огромна степен мой проект, който оставих, когато бях кмет на район “Запазен”. Ще запазя Бетонния мост и няма да позволя да бъде съборен, защото е важна транспортна връзка. Започваме работата по разширяването на бул. „Марица север“, а после идва ред на „Александър Стамболийски“. В по-далечна перспектива трябва да развиваме Южната тангента по трасето на ул. „Кукуш“. Това е скъп, но много важен проект, защото ще осигури бързо трасе от район „Западен” през „Южен“ към центъра и „Тракия“. Няма да забравя вътрешнокварталните улици и тротоарите. 

Разбира се, предстои стартът на Водния проект, за който вече са осигурени 95 млн., но трябва да търсим пари за собственото участие на общината. Проектът е ключов, защото ще реши наболелия проблем с модернизирането на пречиствателната станция и канализацията в „Северен“. Ще бъдат ремонтирани бул. „Дунав“ и десетки улици в района. На ход е и проектът за нов мост над река Марица, който да свърже бул. „България“ с „Копривщица“. Важни са и спортните бази. Дължим на хората възстановяването на стадион „Пловдив“, изграждането на олимпийския плувен комплекс „Младост“ и превръщането на „Колодрума“ в истински и жив център на пловдивския спорт.

– Какъв Пловдив искате да видите през 2023 година?

– Красив и зелен град с удобни улици, в който живеят хора с високи доходи.

 – Кои са първите 3 неща, които ще направите като кмет?

 – Силен екип, открита приемна за гражданите и бюджет на развитието за 2020 г.

 – Призивът ви към пловдивчани?

– Знам, че пловдивчани искат промяна. Знам, че днес всички им я обещават. Аз обещавам работа. Гарантирам, че ще участвате във взимането на важните решения. Ще можете да казвате “да” или “не” на своя кмет. Пловдив има нужда от човек, който усеща пулса на града, разбира проблемите на хората и работи, за да ги решава. В това е смисълът на посланието “РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА”.