Кметът на Пловдив положи клетва и прие ключа на града

Новоизбраният кмет на Пловдив Здравко Димитров встъпи в длъжност днес. Заедно с него клетва положиха и всички районни кметове и общински съветници, а след това новият градоначалниик прие ключа на Пловдив от своя предшественик Иван Тотев. Церемонията се състоя в Историческия музей, чиято сграда е построена специално за Народното събрание на Източна Румелия. 

В първото си слово пред Общинския съвет кметът Здравко Димитров призова за диалог и консенсус при решаване на проблемите на града. 

„Да си кмет на Пловдив е голяма отговорност. От решенията, които ще вземем този мандат зависи с каква скорост градът ще се развива следващите 10-20 години“, заяви в речта си Димитров. „Днес няма да влизам в политическа полемика с моите опоненти, достатъчно говорихме по време на предизборната кампания. Проблемите са ясни за всички ни и по важните приоритети видимо нямаме разминаване. Важно е, всеки ден в следващите години да помним, че пловдивчани очакват от нас да ги решаваме. Никой не по-голям от Пловдив“, подчерта новият кмет.

Кметът на Пловдив положи клетва и прие ключа на града
Снимка: Личен архив

Заедно със Здравко Димитров се заклеха и шестимата районни кметове, Георги Стаменов („Централен“), Костадин Язов („Южен“), Стоян Алексиев („Северен“), Иван Стоянов („Източен“), Костадин Димитров („Тракия“) и Димитър Колев („Западен“).

Областният управител Дани Каназирева призова общинските съветници и кметовете да управляват отговорно и със сърце, винаги близо до хората. 

Пловдивският митрополит Николай благослови присъстващите и отправи своите пожелания за успешен мандат. “Нека Божият дух ви осени за достойно и богоугодно служение. Бъдете достойни труженици на доброто, на правдата, на истината, на мира. С Божията помощ на добър час!”, пожела владиката.

Кметът на Пловдив положи клетва и прие ключа на града
Снимка: Личен архив

С таен вот и подкрепа от 37 гласа за нов председател на Общинския съвет в Пловдив беше избран Александър Държиков от групата на ПП ГЕРБ. Другият кандидат за поста беше Веселка Христамян от Демократична България. „Благодаря ви за доверието, с което ме избирате да ръководя следващия мандат работата на ОС Пловдив. Нека не забравяме, че пловдивчани са ни гласували доверие да работим за тяхното благоденствие и за просперитета на нашия красив град“, заяви Държиков. 

Кметът на Пловдив положи клетва и прие ключа на града
Снимка: Личен архив

Литийно шествие съпроводи новия кмет на Пловдив Здравко Димитров от митрополитския храм “Света Марина” до сградата на Община Пловдив. Това се случва за първи път в новата история на Пловдив. Шествието пое по Главната улица под камбанен звън веднага след тържествения молебен за успех на новия кмет, който Пловдивският митрополит Николай отслужи в “Света Марина”. На него присъстваха общински съветници, районните кметове и кмета.