Областният управител Здравко Димитров стана собственик на една от най-интересните картини на известния български художник Васил Стоев. Това се случи по време на откриването на изложбата „Легенда за любовта“, която Стоев откри в пловдивската галерия Via Artist.  В галерията, която отвори врати след няколко годишно прекъсване, са подредени най-новите платна, рисувани специално за пловдивските почитатели на Стоев.

Областният управител не поколеба да избере най-атрактивната картина на Васил Стоев, с когото ги свързва и дългогодишно приятелство. „За мен е чест и удоволствое да притежавам поредната прекрасна картина на Васил Стоев“, заяви Здравко Димитров. Платното, грабнало вниманието на Зико, беше и изненадата, с която художникът зарадва почитателите си. Стоев за първи път се изкушава да направи подобен абстрактен портрет, но без да изневерява на типичния си експресивен стил.  

Васил Стоев сподели, че образът на платното се е родил съвсем случайно, а ръката му е била движена изцяло от висшите сили. „Заставайки пред бялото платно, аз никога не планирам предварително какво точно ще направя и се оставям на някакви вътрешни импулси, интуиция или пък сили, на които всеки от нас е подвластен. Именно те движат ръката ми. И напълно подсъзнателно, в тази творба ми се появи лице. Това е един профил, който ми напомня на много близък мой приятел. Не бих казал, че това е портрет, в буквалния смисъл на думата, по-скоро е абстрактна фигурална композиция, но направена по нестандартен за мен самия начин. И съм изключително радостен, че изборът на Здравко Димитров се падна именно върху тази картина“, сподели Васил Стоев.

Оказа се, че Димитров има усет и афинитет към живописта, защото той е притежател и на доста солидна колекция от творби на български художници.

Изложбата „Легенда за любовта“ представя Васил Стоев като автор с романтична и нежна душа, който не спира да търси красотата. Експозицията ще остане в галерия Via Artist до края не месец декември.