Решаването на проблема със задръстванията е един от най-важните приоритети на бъдещия кмет.

Това са управленски въпроси, а не въпроси, на които можем да дадем отговор в изборната кампания. Но този е един от тези, с които ще се заема от първия си работен ден като кмет, след като се сформира новото управление. Решенията ще дойдат след експертен анализ. Като кмет аз ще гарантирам взимането на решение и реализирането им.

За да съм по-конкретен – ще анализираме как да се регулират по-добре светофарите и вариантите за зелена вълна –  проект, който чака от 30 години. Левият завой на важни кръстовища е прекалено дълъг като времетраене, създава огромни опашки. Шофьорите се изнервят, хората закъсняват за работа.

Ще проверим дали е възможно инфраструктурно решение, с което да избегнем прелеза на Пещерско шосе. Където може, кръстовищата ще станат на две нива, например – до Водната палата, до Сточна гара, до Аграрния университет. Ще бъде осъщестевна най-после връзката между „Южен“ и Западен“ на „Модър“ – „Царевец“, проект, който лично съм иницирал като районен кмет. Важно е да завършим и втория етап от новия бул. „Северен“, който ще изведе трафика от „Източен“ и „Тракия“ към магистралата, без колите да преминават през широкия център. Всичко това ще облекчи трафика. На първо място обаче искам да чуя мненията на пловдивчани и идеите на експертите.

Иначе е ясно, че лекарствата за трафика са две – подобряване на пътната инфраструктура с широки булеварди и кръстоваща и по-добра организация на движението. В София с 90 млн. лева бяха изградени 5 кръстовища на две нива, които отпушиха най-конфликтните точки и огромно кръгово на Лъвов мост. Това направи придвижването по-бързо, макар в София трафикът да е в пъти повече от пловдивския. Убеден съм, че ще се справим в следващите 2 – 3 години. 

Що се отнася до обществения транспорт, тук пак трябва задълбочен експертен анализ. Искам да направим допитване до всички хора, които ползват градския транспорт. Идеите и предложенията за промяна на маршрути, нови линии и графиците за движение на автобусите трябва да дойдат от тях.

По отношение на паркирането също ще възложа изработване на трайни и добри решения. Занапред няма да допускам да се строят нови жилищни сгради, без да бъдат осигурени достатъчно гаражи или паркоместа.

Общината вече има много добра практика с изграждане на локални паркинги край блоковете. Има идеи и за изграждане на многоетажни паркинги в центъра и буферни в щирокия център. Естествено, за всичко това ще трабва да се намерят пари. В сферата на инфраструктурата ГЕРБ не се нуждае от реклама особено в Пловдив. Това се доказва с развитието на града от последните 8 години. Ще обезпечим финансово нови 4 години на инфрасктруктурно развитие на Пловдив. Това е нещо, което аз мога да гарантирам.