Здравко Димитров: Моята цел е Пловдив да стане един от центровете на изкуствата в Европа

„Гарантирам, че аз и екипът ми ще работим за устойчивото и дългосрочно развитие на значимите фестивали, които през годините са доказали, че създават културното лица на Пловдив“. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив – Здравко Димитров на среща с представители на творческата общественост.

В дискусията се включиха  директорите на големите културни институции и организаторите на събития в областта на изпълнителските и сценичните изкуства в Пловдив – директорите на Държавна опера и Драматичен театър Нина Найденова и Кръстю Кръстев и организаторите на фестивалите Пловдив джаз фест и One Dance Week – Танко Кацаров и Елия Лилов. В срещата участва и кандидатът за кмет на район „Централен“ Георги Стаменов.

Здравко Димитров: Моята цел е Пловдив да стане един от центровете на изкуствата в Европа
Снимка: Личен архив

Шефовете на водещите институции и събития представиха дейността си и предложиха да бъде направен независим мониторинг от признати български и международни експерти за качеството на културното съдържание и привличането на нови публики, които ще допринесат за трайното международно позициониране на града на европейската културна сцена.

„Гледам на 2019 г. и на европейската столица на културата като начало, което показа Пловдив на много хора в Европа и света. От тази позиция, годината е успех. Положени са много усилия. Трябва да продължим да следваме посоката. Моята цел е да в следващите 4 години Пловдив да произвежда културен продукт – градът да стане един от центровете на изкуствата в Европа“, коментира  канидадатът за кмет на ГЕРБ за Пловдив Здравко Димитров.

По време на разговора бяха коментирани начините за дългосрочно планиране на културните фестивали, устойчивост на отпусканите от бюджета средства за културни събития и позиционирането им на сцените на Античен театър и Дом на културата „Борис Христов“, необходимостта от нови зали за културна дейност, създаването на единствената по рода си „Фабрика за декорация“ и разширяване и реновиране на съществуващата база.

Здравко Димитров: Моята цел е Пловдив да стане един от центровете на изкуствата в Европа
Снимка: Личен архив

Здравко Димитров подчерта, че той и екипът му ще вземат под внимание всички конкретни предложения и ще създадат културен календар, който ще има устойчива времева рамка поне за три години напред.

Това ще позволи гарантирано развитие на събитията и фестивалите, допринасящи за имиджа на града като културна столица и след 2019 година. Също така ще се търсят средства, както от бюджета на общината, така и по програми за осигураване на нови зали, както и модерни съооръжения, отговарящи на съвремените изисквания за сценични изкуства.