Да си спомним за Будителите. Онези, които даваха, а не чакаха да получат

Днес е 1 ноември. България почита своите Будители. Онези, които даваха, а не взимаха. Това, което ги обединява, са четирите думи: просветеност, енергичност, родолюбие и щедрост. 

Вярвам, че сред днешните пловдивчани живеят още много народни Будители – учители, творци, учени, духовници или просто истински хора. 

Преди две седмици чух една история от Америка. Великият Майкъл Джордън дарил 7 милиона долара за създаването на клиника за лечение на хора без социални осигуровки. Последвали го стотици с добри сърца и клиниката вече има сграда и модерно оборудване. Работи и приема пациенти. В нея имало само 100 щатни лекари и сестри. Останалите  300 били доброволци. За да преглеждат или оперират в клиниката за бедни, идвали най-големите светила на американската медицина. Нещо подобно се е случило и в Пловдив преди 80 години, когато Димитър Кудоглу дарява сграда и пари, за да заработи Белодробна болница. 

Вярвам, че сред младите и успели наши съграждани и съвременници Пловдив ще намери и своя Майкъл Джордън, и своя нов Димитър Кудоглу. Защото освен че са успели, пловдивчани са хора с големи сърца. 

За мен ще бъде огромна чест и още по-голяма отговорност да бъда кмет на този град. Град, в който още се усеща духът и щедростта на хора като Кудоглу, Душо Хаджидеков, братята Калпакчиеви, Христо Г. Данов и още стотици, без които нашият Пловдив нямаше да е това, което е днес. Вярвам, че и ние имаме какво да дадем, за да оставим нещо след себе си на любимия Пловдив.