Интервюта

09.12.2012г.

Здравко Димитров: Проектите – Въча и тунела под Стара планина ще ги довърша!

Здравко Димитров - Областен управител на област ПловдивРаботим в синхрон с кмета Иван Тотев и Пловдив се промени! Това заяви в специално интервю областният управител.

Краха на изборите в Съединение дойде от концертите и кебапчетата, хората не прощават при незачитането на една трагедия, смята областният координатор на ГЕРБ Пловдив Област.

Какво свърши и какво не успя за една година разказа Областният управител Здравко Димитров пред PlovdivskiNovini. Той е доволен, че Правителството и премиерът Бойко Борисов помагат на Пловдивска област. Това се доказа с помощта за двете големи училища в Садово и Съединение, които 30 години не бяха довършвани, както и ремонтирането на пътища и мостове в различни краища на Пловдивска област. Основните проекти на които е заложил Здравко Димитров през неговия мандат са проектът „Въча” и тунелът Троян-Кърнаре.

Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 г. в Пловдив. Завършил е средното си образование в Спортно училище „Васил Левски“ под тепетата. Има бакалавърска степен по спортна педагогика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 2002 г. защитава магистратура по психология в същото висше училище, а през 2011 г. взема магистратура по публична администрация. Завършил е семестриално магистратура по финансов мениджмънт в СА „Д. А. Ценов“ в Свищов. През периода 1981 г. - 1991 г. е състезател по баскетбол в ЦСКА, ССК „Академик“ в Пловдив, на който става президент от 1994 до 2007 г. Участвал е в националния отбор по баскетбол и е носител на международни и национални награди.

От 1991 г. до 2007 г. се занимава с частен бизнес.Член е на УС на БФБ и УС на ЛЗД „Сокол“ в Пловдив. През ноември 2007 година печели мажоритарните избори за кмет на район „Западен“ в Пловдив. От 14 ноември м. г. е назначен за управител на Пловдивска област. Здравко Димитров е семеен, има две дъщери.

Г-н Димитров, след една година на поста, как се чувствате като Областен управител?

Нормално, с много задължения, права и малко възможности от гледна точка на финансите. При наводнения, свлачища или други природни бедствия трябва веднага да реагираме. Ние сме на място, но нямаме финансовия ресурс, за да помогнем на хората. Това е важно, защото ако се случи нещо – цялата отговорност я носим ние!

Като кмет явно по-малко ви се е налагало да работите с хора от други партии. Сега как се отнасяте с кметовете на други политически сили?

И преди ми се налагаше, като кмет на „Западен” да работя с представители от други партии, когато съм внасял редица предложения в Общинския съвет. За моя радост всички са били приемани. Сега като областен управител, за мен няма значение кой кмет от коя партия е избран. Всички са равни и трябва да работим за развитието на дадена община или град.

Защо се стигна до тази развръзка с кмета на Съединение Георги Руменов. Не ви ли използва, за да получи финансова помощ за няколко проекта?

Не. Там беше завършено едно училище, което 30 години никой не направи! Сега ще бъдат отделени 1,1 млн. лв. и за дострояване на училището в Садово, което също чака от три десетилетия. Може би кметът на Съединение вижда, как работи ГЕРБ и е решил да смени принадлежността си.

И какво е сегашното му положение от ГЕРБ или от БСП е?

Зависи до къде са стигнали документите му. Времето ще покаже.

За една година сте обиколили областта няколко пъти. Къде трябва сериозна намеса на държавата?

В криза сме и парите никъде не стигат. Проблемите са навсякъде. Има и такива, които трябва да се вземат под внимание – почистването на реките. Правим предписания. Виждате в Дъбник какво стана, ако не е почистено коритото пороя ще залее населеното място. Язовирите се следят. Навсякъде има нужда по нещо – пътища, мостове, училища и т.н.

Кои общини Ви търсят за съдействие по европроекти?

Прави ми впечатление, че всички са активни. Те знаят, че имат подкрепата ми за бързото им предвижване на документите в различните министерства. Един пример ще дам. В Община Родопи имаше проект за саниране на 6 училища и трябваше да има междинно плащане. Бяхме изправени пред угрозата изпълнителя да не си получи парите и да има санкция от Европа. Но лично премиерът Бойко Борисов се намеси и беше платено по фонд ФЛАГ.

Какво свършихте през 2012 година?

Поставих си задача да работя по проекти, които в миналото са били забравени и са останали само като идеи – водоснабдяването от Въча. Проект важен за областта и региона. Нивото на питейната вода по устието на река Марица е скъпо, а и качеството й се влошава непрекъснато. В самия язовир качеството е много добро на водата. Тя ще идва и по гравитачен път. Друг плюс е, че ще отпаднат плащанията на ВиК към ЕВН от близо 1 млн лева за ваденето на водата от помпите. Проектът е към края си. Срещаме известни трудности от министерства, защото това засяга само нашия регион. Има една мудност, което не ми е приятно. Проблемът с водата е световен и ние трябва да завършим проектът „Въча”.

Другият проект е тунелът Троян-Кърнаре под Стара планина. Той ще бъде включен в следващия програмен период 2014-2020 г. и на двата района Южен-Централен и Северен Централен, за да покажем неговата важност. Този проект е започнат от преди 100 години. Донесоха ми един документ, в който пише, че и Божидар Здравков – един от най-успешните кметове на Пловдив, е участвал в разработването на идеята. Хубавото е, че има интерес от инвеститор и се подготвят документите за проекта. В миналото е имало идея само за ЖП-транспорт, но сега ще има и път за автомобили. Няма как да не го направим!

До какъв етап стигна разширяването на Околовръстният път до Асеновградско шосе, както и самото Асеновградско шосе?

Те са много важни, проектират се. Що се отнася до Асоновградско шосе е имало леко недоглеждане за Кукленският възел. Той е бил изключен и жителите на Куклен, Долни и Горно Воден трябваше да минават през Асеновград за Пловдив, за да се включат в пътя. Този проблем вече е решен и проектирането е към края си.

Какви проекти са заложени през 2013 год?

Праговете на Въча са готови и нивото на водата в реката, в района на помпите, се вдигна. Мостът на Стряма през януари ще е готов, 20 км път покрай язовир Пясъчник е готов, пътят от Цалапица до Съединение, рехабилитация на пътя до Брезово и Раковски, мостът на Дуванли, надлезът на Хисаря и др. Това всичко на фона на криза е много добре. Винаги може по-добре. Доволен съм от отношението на Правителството към Пловдивска област.

От месец и малко сте начело на ГЕРБ Пловдив Област. В какво състояние се намират структурите?

Състоянието е добро. Има проблеми по места, но сме ги решили. С някой се виждаме за трети път. Хората разбраха, какво се иска от тях. Както аз поемам ангажименти, така и те трябва да поемат и да ги изпълняват. Има доста нови членове. Има места с поети ангажименти, които не са се случили. Ще ги коригираме. Наближава важна година. Важни избори за ГЕРБ и България. Трябва да сме на ниво, за да отговорим на очакванията на гражданите.

Направихте ли анализи за загубите на изборите в Съединение и Калофер?

Има и за двете места обяснение. За Съединение трябваше по друг начин да бъдат проведени изборите. Фактора, че изборите бяха, защото загина Евгени Маринчешки, то трябваше да бъдат проведени по-съвсем друг начин. Не трябваше да се правят концерти, да се раздават кебапчета и т.н. Хората бяха обидени. И те не ни простиха. Тогава аз бях областен управител само и нямаше какво да направя. Други хора носеха отговорността.

В Калофер също съм наясно със загубата. Румен Стоянов си извоюва втори мандат. Гледаме напред и ще се стремим да не повтаряме грешките.

Ще успеете ли да дублирате резултата от миналите парламентарни избори? Другите партии се активизираха – БСП, Кунева и др.?

Длъжни сме, но времето не е същото. Както всички знаем няма политическа сила, която да е повторила мандата си.

Ще водите ли листата?

Това ще реши ръководството от София

Каква ви е оценката за едногодишното управление на кметът Иван Тотев?

Градът не е същият! Всички виждат, че той се промени. Само ще спомена един факт, който всички забравят бързо. Миналата зима беше една от най-тежките и Пловдив не беше блокиран. Да не забравяме една друга зима, когато валя само един ден. Пловдив се озеленява, историческите ценности се показват и т.н.

Партнираме си много добре с Община Пловдив. Още щом заех поста, се видяхме с кметът Тотев и дадох стадион „Пловдив”, Римски стадион, Античен театър, Партийния дом, Хотела на Ванко 1, Одеона и т.н. Всеки обект трябва да си знае собственика. Да инвестира и да печели от него. Същото важи и за Стария град. В миналото знаем какво ставаше - кметът и областният постоянно се дърпат и Пловдив го докара до никъде! Сега е друго и градът се промени! За доброто на Пловдив съм насреща!