Новини

15.12.2012г.

Изложба „100 години „Ботев”-Пловдив” бе открита в зала „Съединение” на Историческия музей

Изложба 100 години Ботев-Пловдив бе открита в зала Съединение на Историческия музейЕкспозицията съдържа уникални документи като „Протоколната книга на спортен клуб „Ботев” и „Златната книга” на тима от 1927 година. Сред официалните гости на събитието бе и областният управител Здравко Димитров, който издири, откупи и дари на специално тържество на 2-ри юни тази година“Златната книга“ на отбора. Уникалните документи до сега не са представяни пред широка публика.

"Протоколна книга на спортен клуб "Христо Ботев" – Пловдив" е дарена на Регионален исторически музей – Пловдив от Желязко Славов Бургелов. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. От документа става ясно, че сред членовете на журито, одобрило проекта на скулптора Васил Вичев, са: Георги Атанасов (един от основателите и председателите на дружеството на южнобългарските художници), арх. Стойков (може би арх. Стойко Стойков, най-ярката фигура в пловдивската архитектурна колегия в периода 1920 – 1940 г.) и легендарният Цанко Лавренов. Освен това в книгата е записан текстът на телеграмата, с която Димитър Петров Кудоглу е провъзгласен за почетен член на СК "Христо Ботев" - Пловдив.

"Златната книга на спортен клуб "Христо Ботев" – Пловдив" бе подарена на ПФК "Ботев" от областният управител на област Пловдив Здравко Димитров на 2 юни – Деня на Ботев. Създаването й е една от инициативите по дарителската акция за построяването на бюст -паметника на Христо Ботев през 1927 г. Първият подпис в "Златната книга на спортен клуб "Христо Ботев" – Пловдив" е на Негово Величество Борис III Цар на Българите, който подарява 2000 лв. за направата на паметника. До тържественото откриване на бюста на Христо Ботев на 2 юни 1927 г. в Златната книга се подписват още Андрей Ляпчев – министър-председател на България, Окръжният управител на Пловдив, Председателят на окръжната комисия и Началникът на Пловдивския гарнизон. Специална комисия представя книгата за подписи и събира дарения чрез нея до 1937 г.

Изложбата бе открита с прожекция на филма на БНТ 2 "100 години ФК "Ботев" Пловдив". Негов автор е Пепа Славчева, а оператор Димитър Рочев.

По време на откриването феновете успяха да се докоснат до стари членски карти на почитатели, снимки, значки и флагчета на най-стария професионален футболен клуб в България, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината. Организатори на експозицията са РИМ – Пловдив, ПФК "Ботев" Пловдив и Румен Минков.