Новини

10.12.2012г.

В Пловдив бе открит паметник на ген. Радко Димитриев

В Пловдив бе открит паметник на ген. Радко ДимитриевМонументът на героя от Балканската война с намира в кв. “Гладно поле“. Паметникът бе открит с военна церемония от началникът на Генералния щаб Симеон Симеонов. Заупокойна молитва в памет на ген. Димитриев отслужи негово високо преосвещенство пловдивският митрополит Николай.

„Да се преклоним пред героизма, да сведем чела пред храбростта, вечен и преблагословен да бъде споменът за всички, отдали живота си за скъпото ни отечество България, каза в заключение владиката“.

На церемонията присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, районният кмет на Източен Петър Петров, общински съветници, запасни офицери и ветерани от войните, пловдивчани. Слово за Радко Димитриев произнесе бригаден генерал Янко Янев, председател на Инициативния комитет за 100 години от Балканската война и началник на запасното войнство в Пловдивска област.

Паметникът на ген. Радко Димитриев е дело на скулптора Атанас Карадечев. Генерал Радко Димитриев /24. 09. 1859 - 18. 10. 1918/, русофил, участник в борбите с русофобите през 1886-1887 и във войните за обединение на България от 1885 до 1913 година. Командва българските войски в сраженията при Бунархисар и Чаталджа. По време на продължителната си кариера на два пъти преминава на руска служба – веднъж след неуспеха на Деветоавгустовския преврат и, за втори път, след избухването на Първата световна война. Продължава да воюва в руската армия на Източния фронт и след като България влиза във войната на страната на Централните сили. Убит е от комунистите в началото на Гражданската война в Русия.