Поздравителни адреси

26.06.2012г.

Поздравителен адрес по случай 175-тата годишнина от рождението на Васил Левски

До Кметовете
на Общините от Пловдивска област

 

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н    А Д Р Е С

Уважаеми госпожи и господа, жители и гости на 18-те общини от Пловдивска област.

В навечерието сме на един свят ден - 18 юли, когато ще честваме тържествено 175- та годишнина от рождението на великия българин – Васил Левски.

С чувство на особена чест и гордост, искам да отбележа, че в пределите на Пловдивска област има такива населени места като Карлово, Калофер, Сопот и други, дали на историята ни такива титани на мисълта, словото и безпределно отдадени на народа си, като Васил Левски, Христо Ботев, братята Вазови и много други българи, останали завинаги в нашето съзнание.

Само големите личности, които приживе оставят отпечатъка на своята индивидуалност върху събитията и времето, могат да преодолеят забравата и да останат завинаги в историята на своя народ и чрез нея – и в световната история.

Васил Левски – няма българин, който от детските си години да не е скътал дълбоко в себе си скъпия и безсмъртен образ на Апостола на българската свобода. Той осъзнава духът на своето време, неповторимото време, когато българският народ ще направи своя „лъвски” скок от робството към свободата.

„Времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме”.

Левски осъзнава и убеждава, че българската свобода зависи само от българите и извоюваната свобода е критерий за достойнството на един народ и гаранция за неговата независимост.

„Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упования и надежди сладки.”

За българите Апостолът е и ще остане завинаги идеал за подражание.

В трудни за България моменти, винаги са се намирали силни личности, които да ни изведат от трудния път. Сега и нашето поколение трябва да стори това.


Здравко Димитров

Областен управител на област Пловдив.