Новини

21.10.2015г.

Пепа Деведжиева: Общинският съвет не трябва да е придатък към кмета, а коректив

Пепа Деведжиева      интервю за в-к "Марица"

      Кандидатът за кмет на район ”Централен” на коалицията между Реформаторите и Здравко Димитров Пепа Деведжиева:

Общинският съвет не трябва да е придатък към кмета, а коректив

- Г-жо Деведжиева, имате ли лична класация на нещата, които най-много ви дразнят в район „Централен” и в Пловдив като цяло?

- Проблемите са толкова много, че не ми се струва честно те да бъдат класирани по значимост. Но си мисля, че общото между всички неуредици в града е едно – практиката всяка работа да се върши само за да бъдат усвоени едни пари и след това да се налага отново и отново да се правят ремонти и все нещо да се довършва. И – което е по-важно – без да се мисли дали това, което се строи, наистина прави по-добър живота на хората. Ще дам за пример прословутите велоалеи – те се правят, без да се спазват нормативите за определената тротоарна площ, която трябва да е само за пешеходците. Видни пловдивски юристи вече повдигат този въпрос и твърдят, че пешеходците са ощетени и може да потърсят правата си по съдебен път. Ами ако се стигне до плащане на обезщетения за нарушените права на пешеходците, кой ще даде тези пари? Нали сумите по исковете пак ще бъдат платени от нашите джобове на данъкоплатци? Така че се правят недомислени неща. Същото се получава и при ремонтите на тротоарите и изграждането на подстъпите към уличните платна за детски и инвалидни колички. При работата остават фуги и  се нацепва асфалтът и само след предстоящата зима ще цъфнат дупки и пак ще трябва да се преасфалтира. И всичко отново опира до онзи кръг фирми, които печелят всички обществени поръчки в Пловдив и чиято работа никой не контролира. Всичко е въпрос на комисиони, затова и никой не мисли дали, когато се изгражда нещо ново, не се унищожава друго, направено само преди 2 години.

- Откъде според вас трябва да започне решаването  на проблема с паркирането, който става все по-остър, особено в центъра?

- Смятам, че най-напред трябва да се преразгледат дейността на Синята зона. Обхватът й се разширява непрекъснато, но кметът досега не е дал отчет за какво се харчат парите от талоните за паркиране и sms-ите. Трябва да се каже ясно колко са приходите и каква част от тях са похарчени за ремонти на улици и тротоари и заделят ли се въобще средства за изграждане на паркинги, които да осигурят алтернатива на влизането с кола в идеалния център. Заради кризата от последните години има толкова занемарени обекти, които може да бъдат превърнати в многоетажни паркинги и така да поемат наплива от автомобили и да се поразтовари трафикът. Но сега на Синята зона се гледа само като на начин да се събират пари.

- От какво най-често са недоволни хората, с които се срещате?

- Живея до един от подлезите в центъра и хората там често ми се оплакват, че той се наводнява непрекъснато. Впрочем едва ли има пловдивчанин, който да не е наясно с този проблем. Водопроводите в центъра са много стари, но какво направи общината за тяхната подмяна, потърси ли съдействието на ВиК? Не, а вместо това градската управа обяснява на търговците от подлезите, че те се наводняват, защото наоколо има много други заведения и магазини, а канализацията няма достатъчен капацитет. Когато ми казаха това, не можах да повярвам. Може ли да настройваш едни търговци срещу други търговци и така да се измъкваш от отговорност? Работа не се върши, като се прилага принципът ”Разделяй и владей”, общината би трябвало да е партньор на бизнеса.

- Вие сте и кандидат за общински съветник. Кой е според вас е най-големият проблем в работата на досегашния Общински съвет?

- Това, че общинските съветници 4 години услужливо гласуваха и подкрепяха предложенията на кмета. Той си беше подсигурил мнозинството с помощта на ДПС и съветниците на малки партии, които срещу конкретни облаги стояха зад управлението. Опозицията беше доста беззъба. Сега, когато вече сме в кампания, всички критикуват и обясняват какво не е направено. Но аз искам да ги попитам къде бяха те през последните 4 години? Изказваха се от време на време от микрофона, после сядаха и гласуваха за решения, които сега атакуват. Вероятно тези политици разчитат на късата памет на хората, но никой не е спечелил, подценявайки пловдивчани. Общинският съвет трябва да контролира кмета и администрацията. Нашите министри  - на Реформаторския блок, правят наистина смели реформи и никога не са сигурни, че техните идеи ще намерят подкрепа в пленарната зала, защото парламентът е коректив на правителството. Така трябва да стане и в Общинския съвет на Пловдив, той не е придатък към кмета. Затова и като гласоподаватели изключително внимателно трябва да преценим какви хора избираме за общински съветници, тъй като именно те са тези, които приемат бюджета, гласуват местните данъци и такси, а така също и вкарват предложения за промени в наредбите. В крайна сметка съветниците са представителите на хората в местната власт и те трябва да работят за решаването на проблемите им.