Интервюта

15.09.2015г.

Здравко Димитров: Аз не участвам в игра без правила

Да решаваме заедно - Здравко Димитров

Интервю за www.mixnews.bg

Автор: Ваня Трингова

Г-н Димитров, официално Реформаторският блок обяви, че единодушно подкрепя вашата кандидатура за кмет на Пловдив, но не е тайна за никого, че решението не беше взето лесно. Как успяхте да ги убедите да ви подкрепят?

- Не бих казал, че решението е било взето трудно, защото те имаха нужда от мен и аз от тях.

Но все пак имаше известен разнобой в редиците им?

- Да, имаше разнобой, защото аз по-късно се явих като кандидат за кмет, а някой партии от блока  бяха поели ангажимент към друг кандидат. Сега вече всичко е нормално.

Но все пак окончателното решение в РБ е взето на национално ниво?

- Не е имало нито проблеми нито скандали. Видях се и с Меглена Кунева и с Радан Кънев и не е имало дори нотка на съмнение кого да подкрепят, макар, че на някой им се иска да е така.

Вие все още сте член на ГЕРБ и на практика в предизборната битка двама представители на тази политическа сила ще се състезават гласовете на избирателите. Борисов каза, че подкрепя кандидатурата на Тотев, а вие сте му приятел. Как да тълкуваме това? Кой кого предава?

- Ние се явяваме на избори и по-добрият ще победи. Надявам се между нас да има феърплей. С премиера се познаваме много отдавна и сме приятели още преди ГЕРБ, и ще останем такива и след това. Той е човекът, след когото аз съм тръгнал. Всички други около него светят с отразена светлина, но някой се правят, че не го разбират.

- Вие сте един от учредителите на ГЕРБ в Пловдив. Чувствате ли се по някакъв начин огорчен, че за втори път от партията предпочетоха да издигнат кандидатурата на Тотев, а не вашата и това ли е причината, да се кандидатирате самостоятелно?

- Ни най-малко! Ще ви кажа, че кандидатурата на Тотев беше издигната от г-н Цветанов много преди вътрешните събрания да се състоят. За съжаление, истината за ГЕРБ е, че в редиците им останаха много малко истинските гербаджии, които го учредиха в началото. Как са протекли сега събранията сега, аз не знам, но мога да ви кажа, как минаха преди четири години. Тогава бяха привиквани хора и убеждавани да не гласуват за мен. Аз мога да назова и имената на тези хора. Това бяха Ташкова, Менда Стоянова и други, които могат да застанат сега с лицата си и да го потвърдят.

- Това ли беше причината да решите да играете самостоятелно?

- Причината е, че аз не участвам в игра без правила. Няма как да убеждавам и увличам хората, да нося отговорността, а друг да кадрува и да взема решения. Искам да гледам хората в очите!

- Пловдивският митрополит Николай няколко пъти публично е заявявал подкрепата си за Вас. На какво се дължи това и редно ли е духовно лице да прави агитация?

- Това не е нито политическа пропаганда, нито предизборна агитация, а оценка за моята работа. Аз помагам много на църквата, така че е нормално Негово високопреосвещенство да изрази отношението си към мен като мирянин. Имайте предвид, че ако направя нещо, което не е редно, той ще е първия човек, който ще ме порицае.

- Скоро ще представите листите си за общински съветници, като квотния принцип с РБ е 50Х50. Казахте, че вие сте включил и членове на инициативния комитет, който издигнаха кандидатурата ви. Кои са те?

- Да не бързаме, има време. Скоро ще бъдат обявени. Това са достойни и известни хора.

- Казахте обаче, че има и хора, които са отказали?

- Така е. Това са хора, които имат гражданска позиция, но не се виждат в ролята на политици, в случая – общински съветници. И това е нормално. Това е достойно! Да имаш позиция, а в същото време да не искаш никакви облаги. Защото за някои, влизането в политиката е свързано с лични интереси. Моите хора влизат с чисти помисли, а не със задни мисли. Никой не ми е поставял условия. При първата среща с реформаторите имаше нотка на пазарлък, но аз в прав ред им заявих, че имам принципна позиция и нещата след това се получиха.

- Кога ще е готова предизборната Ви програма?

- Тя вече е почти готова. В момента минаваме по райони и правим така наречената „бяла книга“, в която описваме всички проблеми, които повярвайте не са малко. Защото за нас е важно да знаем какви са проблемите на хората и да се съобразим с тях.

- Мотото на кампанията ви е „Да решаваме заедно“. Бихте ли работили и с обществени организации, съставени от творци и експерти, и бихте ли се вслушвал в тяхното мнение?

- Не само аз, а всеки, който е на чело на града трябва да се съобразява с общественото мнение и най-вече с това на експертите и творците! Нека не забравяме, че ще ставаме културна столица на Европа и ако не се вслушваме в нашите творци, а вкарваме културен продукт отвън, ще е безпредметно Пловдив да е културната столица. Недопустимо е да се капсулират определен брой хора и то не творци. Да се търсят лични облаги. Недопустимо е да се толерират творци извън Пловдив, а да се пренебрегват местните. Знаем, че Пловдив е люлка на художници, музиканти, артисти и всякакъв вид интелигенция от векове. Културата ни не започва от две-три години и няма да свърши с този мандат. Пловдив е бил и ще бъде с или без политиците!

Обещахте, че ще работите за подобряване на бизнес климата в града и за задържане на младите хора в Пловдив. Как смятате да го направите?

- Бизнес средата в Пловдив е в плачевно състояние. Малкият и среден бизнес бягат от Пловдив. В публичното пространство непрекъснато се хвърлят гръмки думи за IT  и Outsourcing  сектора и неговото развитие. Но даваме ли си сметка, че това е един вид ангария. Ние имаме достатъчно мозъци, на които да дадем право и възможност да създават продукт, а не да работят за чужди фирми. Наложително е местните данъци и такси да бъдат намалени, защото те са едни от най-високите и поради тази причина трудно се събират. Поради тази причина фирмите избягаха и се регистрираха в съседните общини. Това е недопустимо! Не трябва ди има рестрикции спрямо бизнеса. Не може да има само търговия, а е нужно да се стимулира производството. Трябва да се създават предпоставки да идват фирми, които да инвестират в производство. Администрацията да е с лице към бизнеса и към хората и техните проблеми. А не да се сещат за тях само, когато идват избори. Ето сега, този месец, всички ще бъдат ухажвани, а след като минат изборите, ще бъдат забравени и ще се чувстват излъгани.

Но и вие също бяхте част от това управление и то от доста години! Защо не променихте нищо?

- Когато бях областен управител върнах 16 имота от държавата и ги направих общински. Стадион Пловдив, Римския театър, Античния театър, Одеона, къщи в Стария град и още много други. Всичко това с ясната мисъл, че Пловдив трябва да се грижи за тези имоти, които са на пловдивчани.

- Но това не развърза ли ръцете на кмета, който сега прави безсмислени постройки на Античния театър, а той има неотложна нужда от съвсем други ремонти?

- Да, това е голям проблем. Защото просто се усвояват едни средства. Същото е и с велоалеите и със Зоологическата градина, където се изсякоха десетки декари гора. Преасфалтираха се улици с два сантиметра асфалт, а не се направиха нови. Защото това са „бързо ликвидни“ проекти. Знаете ли колко нови улици има в Пловдив за тези четири години? Само една и тя е пред един известен хотел! В същото време надлез „Скобелева майка“ чака четири години да бъде ремонтиран и се наводни, след като го пуснаха. Мостът на ВХВП го правят повече от три години и то ремонт, а не да построят нов. В Египет хората направиха втори Суецки канал само за една година!

-  Но в някой медии излязоха статистики, че Пловдив е в икономически разцвет и в развитието си е надминал дори София!

- В предизборна обстановка можете да прочетете какви ли не небивалици! Но истината за съжаление е съвсем друга.

- Г-н Димитров, обявяването на кандидатурата ви за кмет на Пловдив почти съвпадна по време с появата на най-новата пловдивска онлайн медия MIX News. Вървят слухове, че вие сте неин собственик. Вярно ли  е?

- Тези слухове вървят за много медии, телевизии, сайтове и какво ли още не. Явно, според някои, аз съм медиен магнат. Но оставям всички слухове да си битуват, щом това устройва тези, които ги пускат.