Интервюта

29.11.2011г.

Здравко Димитров: Повярвах на Борисов и на Цветанов още от самото начало

Автори: Ваня ТРИНГОВА, Благовест АНДОНОВ

Интервюто е публикувано в бр. 44 на в. „Акцент”

- Г-н Димитров, какъв беше пътят, който изминахте до назначаването ви за областен управител?

- През 2006 година бях един от учредителите на партия ГЕРБ и председател на районната организация на ГЕРБ в район „Западен”. През 2007 г. мажоритарно бях избран за кмет на района, а сега поемам поста на пловдивски областен управител.

- Доста хора свързват името ви със спорта и с ресторантьорския бизнес. Откъде тръгна интересът ви към политиката?

- Причината да се впусна в политиката е, че повярвах на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов още в самото начало. Определено те двамата изиграха огромна роля в моето политическо развитие.

- Имали ли сте лични контакти с тях преди 2006-а?

- Да, помагах на г-н Борисов още през 2005 г., когато той беше кандидат за народен представител от НДСВ в пловдивски многомандатен район. Впоследствие той се отказа от поста на народен представител , а след това стана ясно, че ще се сформира новата партия.

- На практика вашите ангажименти към партията датират още от самото начало?

- Да, определено повярвах на тези хора и до ден днешен продължавам да им вярвам и съм убеден, че не съм сгрешил и няма да разочароваме хората.

- Длъжността областен управител е една от най-важните в местното самоуправление. Въпреки това много хора не знаят и не разбират същността на работата и. Мислите ли някакви конкретни мерки, които да популяризират длъжността и работата ви?

- Това е едно звено, което е между общината и държавната власт. Основната работа се състои в подпомагане, придвижване и реализация на различни проекти, които са дело на съответните общини. Работата е изключително важна за популяризирането на всяка едно професия, защото аз съм напълно убеден, че личността прави длъжността.

- Докато бяхте кмет на район „Западен” доста често бяхте сред гражданите. Ще продължи ли този практика и занапред?

- Разбира се, и то не само в рамките на Община Пловдив, но ще правя обиколки из цялата област. Най-важно е да се чуят проблемите на хората, за да могат да бъдат решени възможно най-бързо.

- В тази връзка, с какво можете да допринесете за подобряване на икономическото състояние на областта?

- Основната ни задача е да работим по европейски проекти, за да може максимално да се оползотворят европейските фондове. Сега предстои среща с кметовете на различните общини и председателите на общински съвети и ще ги помоля да ми представят отчет за това какви проекти са разработили до момента и по какви нови биха искали да работят. Аз ще помагам на всички и те могат да бъдат сигурни, че в мое лице ще имат един напълно коректен и сигурен партньор, който ще ги представлява пред министерствата и ще отстоява техните интереси. В днешно време единственият правилен път е да се научим максимално добре да оползотворяваме парите, които Европа ни предоставя.

- А има ли някакви конкретни проекти, по които започвате веднага работа?

- Да, предстои разширението на Асеновградско шосе, продължението на връзката между надлез „Скобелева майка” и околовръстното - така наречената Южна дъга, защото все още Пловдив няма завършено околовръстно шосе, проектът „Въча”, който е изключително важен, поради необходимостта от хубава питейна вода, и мостът на река Стряма, който от години има нужда от ремонт.

Дори вече дадохме старт на един проект по програмата „Коменски”, който е на стойност 11 000 евро. Проектът „Нека слънцето да влезе” е на ЦДГ „Росица”. В рамките на този проект се проведе и първата мобилна среща на партньорите от Австрия, Турция, Унгария и България. Целта на проекта е обединявайки усилията на родители и учители, да работи с деца в предучилищна възраст за усъвършенстването на междуличностните и междукултурните връзки.

- Веднага след парламентарните избори от ГЕРБ се заговори за редуциране броя на общините. Сега, след като цялата власт е в ГЕРБ - президент, правителство, както и повечето пловдивски общини, има ли вариант общини в Пловдивска област да се обединят.

- Това не стои на дневен ред.

- А имайки предвид тежкото финансово състояние на община „Родопи”, каква ще бъде съдбата и ?

- На този етап все още не съм наясно с точните данни, но доколкото разбирам, и Община Пловдив не е в цветущо финансово състояние. Така че това са въпроси на бъдещи разговори и срещи. Разбира се, че който има нужда от помощ, ще му бъде помогнато. Разбирате, че една община не може да престане да съществува просто така, от само себе си.

- Как оценявате работа си като районен кмет и има ли нещо, за което съжалявате, че не успяхте да свършите?

- През годините имаше много класации и са ме питали каква оценка си давам. Аз никога не съм си давал оценка, защото това е несериозно. За мен е по-важна оценката на гражданите. Винаги може да се желае повече, но всичко, което поех като ангажимент, го изпълних. Съжалявам само, че не успях да осъществя идеята си за многофункционална спортна зала, за която има и проект, и дори е определено място, но по стечение на обстоятелствата това не можа да се реализира. Чакаме по-добри времена, за да реализираме и този проект.

- А бихте ли помагали на новия кмет на район „Западен”?

- Разбира се, с всичко, каквото мога, ще помагам на г-жа Желязкова. Убеден съм, че мога да бъда много полезен с опита си, натрупан през последните четири години. Това е напълно нормално, защото и аз работих успешно с Маргарита Вакрилова, която беше кмет предишните два мандата. Смятам, че всичко, което е добро, трябва да бъде продължено и да има приемственост, а не да се руши и да се започва отначало. Всичко трябва да се прави за доброта на гражданите, които живеят в района.

- Как ви се отрази политическата кариера в личен план?

- Определено семейството ми е най-ощетено. Моите най-близки хора са най-ощетени. Гледам колкото се може по-често да бъда до съпругата и дъщерите си, но това все по-трудно ми се удава поради прекомерните ми ангажименти. Срещите ми с различна хора са ежедневни и това отнема много и от личната ми енергия, и от свободното време, което бих могъл да отделя за най-близките. Но това е другата страна на медала.

- Вече сте в центъра на обществения интерес. Бихте ли открехнали завесата на личния си живот и семейството?

- Не искам те да стават център на обществения интерес. Имам съпруга и две дъщери, с които се гордея, но нека са спокойни поне те. Не смятам, че е необходимо да бъдат в светлината на прожекторите.