Интервюта

15.11.2011г.

Здравко Димитров - Зико, новият областен управител: Никога не сме вадили томахавките

Здравко Димитров - Областен управител на област ПловдивЩе работя за доброто на всички общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете

Интервюто е публикувано на 15.11.2011 г. във в. „Новият глас”

Снимка: Томан Янев; Автор: Красимира Гешева

Здравко Димитров е бивш кмет на район "Западен" в Пловдив. През 1981 година завършва средното си образование в спортното училище “Васил Левски” в Пловдив в паралелка по баскетбол. Завършва висше образование в ПУ “Паисий Хилендарски”. По специалността “Спортна педагогика” е бакалавър, а по “Психология” е магистър. От 1981 до 1983 година е на военна служба в армейска спортна школа “Чавдар” – София. През този период се състезава в мъжкия баскетболен отбор на ЦСКА. По-късно го прехвърлят в АФД “Тракия” – като военен. До 1990 година Здравко Димитров продължава спортната си кариера в БК “Академик” – Пловдив. От 1991 година се занимава с частен бизнес.

- Г-н Димитров, какво ще предприемете от днес, когато вече седнахте на стола на областния управител? Какви ще бъдат приоритетите в работата ви?

- Има доста неща за завършване. Едни от най-важните са Римският стадион, Околовръстното шосе на „Скобелева майка“ - има проекти, които трябва да се финализират. Както вече няколко пъти казвам, трябва усилено да се работи за нови такива и за усвояването на средства в цялата област. Входната артерия София-Голямоконарско шосе трябва да се оправи, проектът „Въча“ също трябва да продължи да се работи. Изобщо, колкото повече проекти спечелим и средства усвоим от Европа, толкова по-добре.

- Има проблеми в областта на културата, в пътната инфраструктура, какво ще предприемете?

- Така е - не само в областта на културата са проблемите. Сещам се веднага за проваления проект на Небет тепе. Това не трябва в бъдеще да се допуска и мисля, че повече няма да се повтори. Сигурен съм, че ще работим в синхрон с община Пловдив и не само с нея, а с всички други общини в областта.

- Кметовете са от различни политически сили, ще се сработите ли с тях?

- Абсолютно съм убеден. В най-скоро време ще се срещна с всички кметове, ще поговорим за проблемите им, ще чуя по какви проекти работят и с какво аз мога да им помогна. Важно е да знам имат ли проекти общините и имат ли готовност да кандидатстват по някоя програма. Аз ще им оказвам съдействие. В мое лице ще имат един добър помощник, едно свързващо звено между държавната администрация и местната власт.

- А знаете ли какви са проблемите на общините в областта. Запознат ли сте вече с тях?

- Ако ви кажа, че всичко знам, ще ви излъжа. Например мостът над река Стряма трябва спешно да се оправи, защото вече години наред съоръжението не се ремонтира и хората от региона обикалят по по-дълъг път. Асеновградско шосе, Голямоконарско, пак казвам - има неща, които не търпят отлагане. Пак акцентирам, важен за много общини е водният проект „Въча“ и водоснабдяването от него. Хората трябва да пият хубава вода. Мисля, че до 1-2 седмици ще навляза в работата и ще започна да действам.

- Вие сте една от спортните фигури на Пловдив. Какво ще направите за спорта?

- Първо, ще направим работна група с община Пловдив относно стадион „Пловдив“. Най-после трябва да се разбере какво трябва да се прави. Дали да му се извади акт 16, или има инвеститори, испанци - те сигурно пак ще дойдат. Гребният канал също - трябва да се направи още един канал, предстои световно първенство догодина. Залата за колоездене трябва да се довърши. Въобще има какво да се работи и аз обещавам на хората, че ще го върша с много хъс и с огромно желание, защото идеята ми е да работя в името на гражданите от област Пловдив.

- А пътната инфраструктура. Как ще се развива туризъм в областта, ако тя не е основно ремонтирана?

- Ще се работи по проекти, това е един от приоритетите ми. Засега е рано още да кажа по какви точно, дайте ми малко време, все пак днес е първият ми ден. След 2 седмици ще съм готов да отговарям на всичките ви въпроси.

- Присъствието на кмета Иван Тотев при встъпването ви в длъжност означава ли, че томахавките са заровени?

- Томахавките никога не са били вадени. С Иван Тотев отдавна се познаваме, работим заедно, дума накриво не сме си казали. Просто за това, което се говори, вина имат медиите, които преекспонираха нещата. Всичко дойде оттам, че ГЕРБ можеше и мен, и него да издигне за кмет на община Пловдив. Което е нормално.

Когато издигнаха Тотев, медиите раздуха нещата. Но проблем няма. Поне аз не виждам такъв. Работили сме и пак ще работим заедно с кмета. Всеки трябва да си намери мястото, където е най-полезен, така са преценили в ръководството на партията, така са решили. Щом тук ще сме по-полезни, аз в областната администрация, той в общинската, проблем няма. Почваме да работим. Искам да благодаря специално на министър-председателя Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов за доверието, което ми гласуваха. Ще го оправдая.

- Казахте, че ще бъдете един добър коректив на община Пловдив?

- Да. Хората ще се убедят много бързо в това. Аз ще бъда един добър коректив за всички общини, не само за Пловдив. Ще работя за доброто, за просперитета.

- Георги Игнатов остава зам.-областен управител. Розалин Петков обаче отива при кмета. Кой ще е вторият ви помощник? Доктор Христо Грудев ли?

- Нека да изчакаме до другата седмица. Няма защо господин Игнатов да не остане, освен ако г-н Тотев не иска да го вземе там. Не виждам причини да не бъде мой заместник. Колкото до доктор Грудев, в сряда ще бъда на заседание на Министерския съвет, нека след това отговоря на въпроса ви. Тогава ще обявя и част от екипа си.

- Ще има ли политическа чистка в областната администрация?

- Не, навсякъде, където съм бил, е нямало такава, а и не знам някой от моите колеги да е постъпвал така. Аз лично гарантирам за себе си, че който може да работи, ще работи.

- Какво ще обещаете на пловдивчани и на хората от областта? Какво ще направите за тях като губернатор?

- Като областен управител ще дам всичко от себе си да проличи, че партия ГЕРБ е във властта и не само агитира до изборите, а прави и реални неща и изпълнява обещанията си.

- Упрекват ГЕРБ, че усвоява еднолично властта. Опонентите ви негодуват, че и кмет, и областен управител са от една и съща партия. Как ще коментирате това?

- Мисля, че другият вариант, когато има две политически партии и те са на различни мнения, идеи и концепции, е по-лош. Така ние ще работим в синхрон и всички скоро ще се убедят в това.